Followers

March 8, 2011

Kesan tidur lewat!

As-salam

Selamat malam semua pembaca blog usang+jiwang aku ni. malam ni aku nak berkongsi sesutu pada korang. dari tajuk myb korang dah dapat agak. aku tulis entri ni pun di sebabkan semalam aku tidur tak tidur sampai ke pagi. dan apabila jam menunjukkan ke 4:00pagi barulah mata ini mahu tutup. semua ni terjadi di sebabkan aku terlalu gila menulis. aku mengadap lattop.. aku berkarya sebentar di entri ini... dan melayan seseorang sehingga aku tak sedar yang aku ni dah terlalu jauh terlajak. sehinggakan aku sekadar dapat tidur 2jam saja. tidur kul 4:00 pagi bangun kul 6:00pagi. dulu waktu sekolah aku rajin tido lewat and pernah tido 1 jam je dalam 1 hari tu...



TIDUR LEWAT PUNCA:
  • GEMUK
- bila dah tidur lewat. tengah2 malam tu mesti korang mencari kudapan yang sedap. kebiasaannya korang mesti akan makan megi or keropok or apa2 aja yang menggemukkan. dan aku pulak malam tadi dah tidur lewat apa lagi megi lah jadi santapan perut  aku ni.
  • TAK CUKUP TIDUR
- ni dah pasti. dah korang tidur lewat. mestilah korang tak cukup tidur dan mulalah mulut tu nak menguap lagi dan lagi.
  • TAK CERGAS
- badan pun jadi tak cergas. jalan pun lembik je. nak wat tu ini dah jadi hal...ni semua sebab tidur lewat.
  • KURANG TUMPUAN APABILA BELAJAR
-bagi pelajar sekolah atau u,, tidur lewat malam dah jadi kebiasaan. dengan alasan buat kerja sekolah atau buat assignment tu semua dah jadi tiket tuk mereka tidur lewat. padahal sambil buat kerja@assignment mereka akan layan mesej tak pun muka buku and blog. kesannya... bila di kelas atau dewan kuliah mereka akan kurang tumpuan. bila result kua jangan merungut pulak. dah sape suh tido lewat and tak tumpu pelajaran kat kelas.
  • CEPAT MARAH
- ni dah pasti berlaku. and aku jugak alaminya. mood tu akan berubah bila tak cukup tidur dan tidur pula lewat. mula lah nak marah2,, muka sentiasa berkerut je sebabnya? sendri mahu ingatlah..

p/s: ok pesanan dari aku... baik korang jangan tido lewat. tak baik tuk kesehatan dan jugak muka korang. mata korang akan berubah look like panda. and dahi tu akan keluar garis2. yang membuatkan korang nampak tua...


3 comments:

mysara said...

klu xckup tdo ni mmg mcm2 masalah timbul..
mai byasenyer lemah dlm claz la..hehe

yna fazlyna said...

biase ar kan.. tak cukup tido kesannya kat kelas.. nak tumpu pelajaran pun susah kan

miz'diaz said...

Btl la nie....kesan bt ak krna kurang tdur,ak jd sorg yg sgt garang!! iar bf bt silap kecik jew,waaaah mengamuk aku ne tak tntu pasal....dui.....slpas baca blog ne..ak da dpt pelajari ssuatu...so thankz bt PENULISnya... ~.^