Followers

October 25, 2011

INFO[ apa cerita madu, plastik danair laut?]

As-salam

Selamat petang korarang. terima kasih kerana sudi singgah blog usang yna ni.em... tiba2 yna nak buat kelainan dengan melabel setiap entri yang yna update. saje suka2... sebagai perkongsian saja...

bagaimana MADU terhasil?

Tahukah kamu,seekor lebah perlu menghisap 4,000 kuntum bunga untuk mendapatkan satu sudu besar madu?

bagaimana PLASTIKterhasil?

Plastik di buat di kilang kimia. bahan mentah diekstrak daripada petroleum atau arang yang di panaskan sehingga cecair ini dibiarkan sejuk dan mengeras. bahan pepejal ini di potong menjadi gumpalan-gumpalan kecil di namakan granul. granul ini kemudian di tuang dan di kenakan tekanan dalam acuan khas untuk membuat pelbagai jenis benda.

mengapa AIR LAUT masin?

Semua orang tahu, air laut adalah masin dan tidak boleh di minum. tetapi, mengapa ini terjadi? untuk pengetahuan kamu, muka ini di penuhi dengan garam mineral yang terdapat di dalam batu dan tanah. contohnya natrium, kalium, kalsium dan lain-lain.  apabila air sungai mengalir ke laut ia mmbawa bersama-samanya garam. ombak laut yang memukul pantai juga dapat menghakis garam yang terdapat di batu-batuan di situ. oleh itu, lama-kelamaan air laut itu menjadi masin kerana di penuhi garam.mutiara kata : " kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai makna untuk menjelaskan perasaan. manusia boleh membentuk seribu kata-kata, seribu bahasa. tapi kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan."

3 comments:

rebellion said...

nice info, air laut masin tetapi sungai tawar, hebat ciptaanNya

Rosalia said...

nice one :D

yna fazlyna said...

@rebellion yup ciptaan nya sungguh hebat kan..

@rosalia thanz ye..